Nasıl bir yol gösterici?
Bizim gibi yalın danışmanlar iki tip patron ile çalışmayı hayal ederler: a) Yalın dönüşümü özümsemiş ve uygulamaya karar vermiş bir CEO b) Yalın konusunda bilgisiz olduğunun farkında olan ve danışmanına koşulsuz güvenen patron.
Tahmin edersiniz ki her iki seçenekteki patronlarla çok sık karşılaşılmaz. Bu yüzden yalın konusunda pozitif bir algısı olan işletme sahipleri ile sohbet ederek onlara yalının faydasını anlatmak gereklidir. Bu süreç bizim için işimizin doğal bir parçasıdır.
İşletmelerde basit yalın uygulamaları devreye almak için yönetimi ikna etmek nispeten kolaydır. Fakat özellikle Yalın dönüşüm faaliyetleri için üst ve orta düzey yönetimin hissedilebilir kararlılığı şart koşuldur (Yalın uygulama ile Yalın dönüşüm arasındaki farkı başka bir yazıda açıklayacağım).
Peki, bir şirket yalın çalışmalara başlamak için karar verdiyse mutlaka bir danışman kiralamak zorunda mıdır?
Tabii ki zorunluluk yoktur. Ekibinizde yeterli bilgi ve yeteneğe sahip insanlar varsa kendi başınıza yol alabilirsiniz. Fakat ekibiniz iyi olsa bile, bir koç ile çalışmanın bazı avantajları olabilir:
- Birincisi (en önemlisi olarak algılanmasın), koçun bilgi birikimi ve deneyimidir. Danışmanın size benzer işletmelerde edinilmiş tecrübeleri vardır. Bu bilgi sizin yanlış yola saparak vakit kaybetmenizi engeller.
- Ekibiniz içinden seçeceğiniz bir lider büyük ihtimalle mevcut diğer işlerine ilave olarak bu rolü alacaktır. Bu sebeple yalın çalışmalara yeterli ilgi ve önceliği veremeyebilir.
- Yalın çalışmalarda, özellikle ilk evrelerde, çok sayıda açık veya gizli direnç olabilmektedir. Bazı kişiler açıkça destek ver(e)meyeceğini söylerken, diğerleri işleri aksatarak, geç veya eksik yaparak yalına olan ilginin aşınmasına sebep olabilir. Nihayetinde yalın liderin bile motivasyonu düşmeye başlayabilir. Yalın danışmanlar bu gibi durumlarda dar boğazları ortadan kaldırma, direnç noktalarını ele alarak çözme konusunda fabrika yalın liderlerine destek olabilir.
- Yalın uygulamalar uzun soluklu işlerdir. Üretim fonksiyonlarına yenilikçi ve sıra dışı bir bakış getirir. Bir kültür dönüşümü olduğu için özellikle ilk evrelerde sahipsiz bırakılmaması gerekir.
- Yalın çalışmalar genellikle düşük maliyetli, verim arttırıcı çıktıları olan çalışmalardır. Koçluk ücreti belki de yalının görünen tek masraf kalemidir. Danışmanlık ücretleri (özellikle ülkemizde) çok yüksek değildir. İyi bir danışman kısa sürede aldığı ücretin fazlasını şirkete kazandırır.
- Danışmanın varlığı, yapılacak yalın çalışmanın yönetim tarafından aktif destek aldığı konusunda olumlu bir algı yaratır
Bir diğer konu da size uygun danışmanı nasıl ve hangi kriterlere göre seçeceğinizdir. Bu da gelecek yazının konusu olsun